technische artikelen

Mercedes misfires mysterie, helpdesk komt in actie!
Misfires, Mercedes, helpdesk, GMTO, scope, backprobe, problemen

Wanneer je een diagnose stelt, wil je niet dat je meting het resultaat beïnvloedt. Maar als je eenmaal weet hoe dit gebeurt, kan het je naar de oplossing leiden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Mercedes SL600 (R320) die zich eind 2022 bij de GMTO-helpdesk meldde. Deze auto uit 2007, uitgerust met een 5,5 liter twaalfcilinder motor, kampte met misfires. Bij een motor met zoveel cilinders kan de oorzaak complex zijn, en simpelweg de ontsteking vervangen zou kostbaar zijn. Dus: meten!

Om de oorzaak van de misfires te achterhalen, begonnen we met het onderzoeken van de ontsteking. Deze auto heeft twee bobineblokken, elk met 12 bobines, dus twee per cilinder. Daarnaast is er een losse ontstekingsmodule die de bobinegalerijen voorziet van drie soorten voedingen: 12, 24 en 180 volt. In totaal zijn er dus 24 bougies operationeel in deze motor.

Vervanging van het bobineblok in de galerij verhelpt de misfires

Aangezien deze onderdelen kostbaar zijn, is een nauwkeurige storingsdiagnose cruciaal. We werkten samen met de garage en namen op afstand de diagnoseapparatuur over. Met behulp van de GMTO-scope van het autobedrijf hebben we de ontsteking gemeten. Op basis van de afwijkingen die we zagen, concludeerden we dat een van de bobinegalerijen niet goed functioneerde. Het vervangen ervan loste het probleem op. Tijdens een proefrit waren alle fouten verdwenen, was de klacht weg en keerden de foutcodes niet terug.

De misfires keren terug…

Aangezien het een handelsauto betreft, werd deze na herstel naar de showroom gebracht. In de zomer van 2023 werd de Mercedes verkocht. Echter, toen de klant met de auto ging rijden, keerden de misfires terug. Of beter gezegd, waren ze er weer. Hebben ze dezelfde oorzaak?

Het autobedrijf controleerde de foutcodes: P0300 – algemene misfire en P0301 – misfire in cilinder 1 tot en met P0306 – misfire in cilinder 6. De klacht wees dus opnieuw in de richting van de vervangen bobinegalerij. De auto werd naar GMTO gebracht voor praktische ondersteuning. Het vervangen bobineblok in één galerij was gebruikt, maar dat hoefde niet per se het probleem te zijn. Ook nu was het cruciaal om een nauwkeurige storingsdiagnose te stellen.

Spanning en stroom meten

We concentreerden ons op de bobinegalerij met de problemen en begonnen met het meten van spanning en stroom van de bobinevoedingsmodule. We constateerden geen afwijkingen; alle voedingen waren aanwezig. Door de stroom te meten, konden we alle cilinders goed met elkaar vergelijken. In de meting van het 180 V-circuit van beide banken, dat wordt gebruikt voor twaalf van de 24 bobines, zagen we dat de stroom op iedere cilinder nagenoeg gelijk was (rond de 1,5 ampère).

We zagen ook dat bij elk stroomsignaal de stroom voor een korte periode liep, wat gelijk was aan de aanstuurtijd (het groene signaal). In deze periode werd de bobine geladen. Alles zag er goed uit aan de primaire kant; er waren geen bijzonderheden in de circuits te zien.

Stroommeting op het 180 V-circuit van beide banken. Voor iedere cilinder is de stoom nagenoeg gelijk en tijdens de aanstuurperiode loopt de stroom keurig op. Niets op aan te merken.

Misfires deden zich bij GMTO niet voor…

Vervolgens controleerden we het secundaire gedeelte van de ontsteking met de ontstekingsopnemer en de scope, aan de buitenkant van de bobine door de ontstekingsopnemer een voor een op alle bobines te leggen.

Ook dit zag er goed uit; het signaal zag eruit zoals een ontstekingssignaal hoort te zijn. Het lastige was dat de klacht zich bij ons helemaal niet voordeed. Wat we ook probeerden, we konden de misfires niet opwekken. We controleerden nog een aantal andere zaken, zoals het krukassignaal en de injectie voor de motorloop, maar nergens waren bijzonderheden te vinden. Niet verrassend natuurlijk, als de klacht niet aanwezig is.

Na contact met het garagebedrijf bleek dat de klacht bij hen wel vaak voorkwam. Hoe kon dat? Wat was er bij ons anders dan bij hen? Het antwoord was: wij waren aan het meten met de scope! Daarbij gebruikten we keurig nette backprobes om ervoor te zorgen dat de stekkers niet beschadigden en we in een gesloten circuit meten. Maar als je een backprobe in een slechte stekker steekt, kan dat de druk op de pin verhogen, waardoor een goed contact ontstaat.

Het signaal van de secundaire ontsteking is uit het boekje! Waarom treedt de storing niet op als wij aan de auto meten?

Het signaal van de secundaire ontsteking is uit het boekje! Waarom treedt de storing niet op als wij aan de auto meten?

De stekkers?

Oké, de stekkers waren verdacht. Bij het losnemen van de backprobes kwam de klacht weer terug. En bij het losnemen van de stekkers werd snel duidelijk wat het probleem was. Zowel beide stekkers van de bobinegalerijen als die van de ontstekingsunit waren in het midden beschadigd. De stekkers met een redelijk volle bezetting waren van de bobinegalerijen, en die met wat minder pinnen was van de voedingsunit. We repareerden de stekkers, en… alle misfires waren verdwenen.

Hoe kon dit? Het kon natuurlijk gewoon slijtage zijn, maar we zien vaak dat stekkers worden losgenomen en dat er met een multimeter in de stekker wordt gemeten. Dat kan ervoor zorgen dat de aansluitingen te ruim worden. Ze klemmen niet meer goed om de pinnen. Meet daarom altijd met backprobes in een gesloten circuit, zelfs met je multimeter! Als het probleem dan verdwijnt, is je stekker slecht. Oorzaak gevonden!

Meten doe je met backprobes in een gesloten circuit.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

technische artikelenMercedes misfires mysterie, helpdesk komt in actie!