’s Werelds beste Automotive labscope

Contacten herstellen met Stabilant

Probleem is dat moderne contacten in bijvoorbeeld ECU connectoren steeds vaker te maken hebben met zeer lage stroomsterktes. Waar in het verleden de stroom sterkten in de mA was is, is dat nu (voor bepaalde contacten) in de µA. Gevolg kan zijn dat er een minuscule oxidehuid wordt gevormd waardoor het contact verloren gaat.

Een voorbeeld van deze lage stroomsterkten vinden we bijvoorbeeld in de Datanetwerken zoals CAN.

GMTO HEEFT DE OPLOSSING in huis

GMTO heeft de oplossing gevonden in een speciaal middel wat contacten blijvend hersteld, het is een middel ontwikkeld voor de computerindustrie en industrieën waar de verbinding van levensbelang zijn (medisch) of voor het slagen van een missie (ruimte vaart).

Contact stabilisatie kan overal worden gebruikt waar elektrische contacten worden gebruikt.

Geleverd als een zeer populaire 15 ml-servicekit met een druppelflesje van 15 ml, vijf kwastjes en gebruiksaanwijzingen, allemaal in een buis met een dop die gemakkelijk in een gereedschapskist kan worden bewaard.

Frequently Asked Questions

Wat is stabilant?

Stabilant 22 is een elektrisch actief materiaal dat binnen stekkerpinnen blijft zitten en de geleiding 10 tot 100x verbeterd, zonder dat het elektrische lekkage oplevert bij aangrenzende contacten. Je kunt het vergelijken met een vloeibare soldeerverbinding maar zonder de permanente verbinding.  Daarnaast reinigt en smeert het ook de contacten.

Wat doet stabilant?

Deze verbeterd sterk de elektrische verbinding van stekkerpinnen zodat er minder problemen ontstaan. En als er problemen zijn kan stabilant dat mogelijk verhelpen. Een stekker verbinding is toch vaak het zwakste punt in een elektrisch circuit. Door lichte oxidatie verslechterd het contact, zeker waar de signalen zwak zijn wil dit ontstaan. Denk daarbij aan airbag circuits maar ook datanetwerken zoals CAN-bus signalen en sensor signalen en meer. Daarnaast smeert het, reinigt contacten en conditioneert deze zodat je er de komende 15 jaar maar waarschijnlijk nog langer geen omkijken meer naar hebt.

Waarom adviseert een fabrikant dit niet?

Sommige fabrikanten gebruiken dit wel degelijk maar niet in Europa. In Noord Amerika is het voor diverse merken, zoals KIA en de VAG group etc origineel gereedschap. In Europa was dit nog niet bekend tot een tijd terug, toen is GMTO Importeur / distributeur geworden en vinden zelfs Nederlandse importeurs de weg naar ons. Fabrikanten in Nederland, hebben soms gekke oplossingen voor stekker problemen omdat ze geen stabilant kennen / hebben. Zo moet je bij een bepaald merk bij een grote onderhoudsbeurt een aantal keer de motor ecu stekker los en vast nemen om oppervlakkige corrosie te verwijderen. En dit is maar 1 voorbeeld. Ze kennen de problemen dus wel maar hebben geen passende oplossing.

 

Wat is het voordeel van stabilant t.o.v. een contact reiniger?

Een goede contactreiniger reinigt wel de contacten maar verbeterd verder niet de elektrische verbinding, een probleem is dus wel degelijk op te lossen met een reiniger maar dat is dan vaak voor de korte duur. Stabilant verbeterd het contact voor de lange duur en daarnaast smeert het en reinigt het de contacten. Een stekker met een wankelcontact of slechte klemspanning is dus wel met stabilant op te lossen maar niet met een reiniger.

Wanneer gebruik je stabilant?

Bij een probleem met een stekkerverbinding of bij twijfel daaraan en uiteraard ook preventief mogelijk. Bijvoorbeeld na het los en vast halen van de stekker  is het probleem er ineens niet meer. Je hebt dan onbewust de stekker licht gereinigd en dit heeft tijdelijk je probleem opgelost. Ook kan het uiteraard preventief gebruikt worden. Dit gebeurt ook in andere industrieën waarbij een falende stekkerverbinding levensbedreigend kan zijn. Zoals ziekenhuizen of ruimtevaart industrie. Maar ook in de muziek industrie is het een bekende oplossing om de verbindingen te verbeteren en ruis te onderdrukken.

Hoe gebruik je stabilant?

Voorkeur is dat de stekker eerst gereinigd word met een contactreiniger en daarna wordt stabilant op zowel het mannetje als het vrouwtje aangebracht met het bijgeleverde kwastje, het is dus zuinig in gebruik. Het kan ook  rechtstreek op de stekker worden toegepast ( zonder reiniging vooraf ) maar dit is uiteraard afhankelijk van het probleem/ vervuiling die aanwezig is. Stabilant heeft ook reinigende eigenschappen. Het circuit kan daarna gelijk in gebruik worden genomen.

Kan het toegepast worden in het hoogvoltage circuit bij een hybride of volledig elektrisch voertuig?

Jazeker, en biedt zelfs veel voordelen daar. Stel je een verbinding voor waar flink wat stroom door heen loopt, een overgangsweerstand wordt dan omgezet in spanningsverlies en warmte. Wanneer dit bijvoorbeeld in je batterijpakket zal gebeuren heb je kans dat hierdoor zelfs je actieradius omlaag gaat. Wanneer je de verbinding reinigt en behandelt met stabilant blijft deze koeler en verlies je veel minder spanning over die verbinding. Wat uiteindelijk resulteert in een grotere actieradius en langere levensduur van je hoogvoltage batterij pakket. Het is dus een goed idee om hoogvoltage verbindingen preventief of bij de- en montage te behandelen met stabilant.

Stabilant