nieuws

Arbobeleid en RI&E: Waarom zijn ze verplicht en belangrijk?

Veiligheid op de werkvloer is van essentieel belang, vooral in sectoren waar risico’s en gevaren dagelijks aanwezig zijn, zoals in autoschade- en garagebedrijven. Het hebben van een goed doordacht arbobeleid en een grondige ‘risico-inventarisatie en evaluatie’ (RI&E) is niet alleen verplicht, maar ook cruciaal voor het beschermen van werknemers en het waarborgen van een gezonde werkomgeving. We willen u bewust maken van het belang van een arbobeleid en RI&E en stellen graag Arbo-com voor als uw partner in de automotive branche om u hierin te adviseren en/of de RI&E uit te voeren.

Waarom zijn ze verplicht en belangrijk?

De overheid stelt strenge eisen aan arbeidsomstandigheden om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. In Nederland is het hebben van een arbobeleid en een RI&E dan ook wettelijk verplicht voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang. Dit geldt ook voor autoschade- en garagebedrijven, waar werknemers dagelijks worden blootgesteld aan potentieel gevaarlijke situaties, zoals het werken met zware apparatuur, chemicaliën, en voertuigen op hoogte.

Een arbobeleid omvat alle maatregelen en procedures die een werkgever neemt om de arbeidsomstandigheden veilig en gezond te houden. Dit beleid moet regelmatig worden geëvalueerd en aangepast aan de veranderende omstandigheden binnen het bedrijf. Hier komt de RI&E om de hoek kijken.

De RI&E is een gestructureerde inventarisatie van alle risico’s die binnen het bedrijf aanwezig zijn, zowel op het gebied van veiligheid als gezondheid. Door de RI&E uit te voeren, krijgt u inzicht in de mogelijke gevaren en kunt u gerichte maatregelen nemen om deze risico’s te minimaliseren of uit de weg te ruimen. Zo draagt een goed uitgevoerde RI&E bij aan het voorkomen van ongevallen, gezondheidsklachten en belangrijk, verzuim onder uw werknemers.

Kies voor Arbo-com als uw partner

Het opstellen van een gedegen arbobeleid en het uitvoeren van een grondige RI&E kunnen complexe processen zijn, vooral als u niet bekend bent met de wettelijke eisen en richtlijnen binnen de automotive branche. Daarom is het verstandig om een ervaren partner als Arbo-com in te schakelen, die veel ervaring heeft binnen de branche en u hierbij kan adviseren en ondersteunen.

BHV Training

Naast het opstellen van een solide arbobeleid en het uitvoeren van een uitgebreide RI&E, is het geven van een BHV (Bedrijfshulpverlening) training een onmisbaar onderdeel voor autoschade- en garagebedrijven. BHV- training speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van werknemers en klanten in geval van noodsituaties. Arbo-com stemt als enige BHV-opleider in Nederland trainingen af of op uw werkomstandigheden in de werkplaats met aandacht voor nieuwe technieken als het werken aan elektrische en waterstof-voertuigen.

De BHV-training omvat een breed scala aan vaardigheden, waaronder eerste hulpverlenen, brandbestrijding, evacuatieprocedures en communicatie tijdens noodsituaties. Door werknemers deze training te bieden, vergroot u niet alleen hun eigen veiligheid, maar ook die van klanten, leveranciers en andere aanwezigen binnen het bedrijf.

Waarom Arbo-com

Arbo-com is dé partner bij uitstek om u te begeleiden bij het opstellen van een effectief arbobeleid en het uitvoeren van een uitgebreide RI&E in uw autoschade- en garagebedrijf. Het team van experts hebben ruime ervaring in de branche en beschikken over actuele kennis van de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Door te kiezen voor Arbo-com kunt u rekenen op:

  1. Ze begrijpen de specifieke risico’s binnen de branche en uitdagingen in uw bedrijf en kunnen u helpen bij het nemen van de juiste preven2eve maatregelen.
  2. RI&E-uitvoering: Ze voeren een grondige inventarisa2e uit van alle risico’s in uw organisatie en stellen een gedetailleerd rapport op met concrete aanbevelingen.
  3. Branche specifieke blootstellingsmetingen gevaarlijke stoffen.
  4. Simula2e van een ontruimingsoefening om te zorgen dat u en uw medewerkers precies weten hoe een ontruiming op uw locatie moet worden uitgevoerd.
  5. Begeleiding bij implementa2e: Ze ondersteunen u bij het implementeren van de aanbevelingen in de RI&E, zodat u voldoet aan de wettelijke eisen en uw werkomgeving veiliger wordt.

Conclusie

Een arbobeleid en een RI&E zijn niet alleen verplicht voor autoschade- en garagebedrijven, maar bovenal van levensbelang voor de veiligheid en gezondheid van uw werknemers. Door te kiezen voor Arbo-com als uw partner, bent u verzekerd van professioneel advies en een grondige uitvoering van de RI&E. Zo neemt u de juiste stappen om ongevallen te voorkomen en uw werknemers een gezonde werkomgeving te bieden.

Investeer vandaag nog in veiligheid, kies voor Arbo-com.

Meer informatie en/of aanmelden

 

Bekijk de video!

nieuwsArbobeleid en RI&E: Waarom zijn ze verplicht en belangrijk?