nieuws

Veiligheid en gezondheid van werknemers waarborgen!
Arbo, rie, ehbo, veilgheid, veilig werken,

Er is de laatste tijd veel aandacht voor veiligheid op werkvloer. Veiligheid op de werkvloer is van essentieel belang, vooral in sectoren waar risico’s en gevaren dagelijks aanwezig zijn, zoals in autoschade- en garagebedrijven. Alleen al in 2022 waren er 2.357 slachtoffers van een arbeidsongeval, waarbij voor 40 slachtoffers het ongeval een dodelijke afloop had. Het hebben van een goed doordacht arbobeleid en een grondige ‘risico-inventarisatie en evaluatie’ (RI&E) is niet alleen verplicht, maar ook cruciaal voor het beschermen van werknemers en het waarborgen van een gezonde werkomgeving.

Het opstellen van een gedegen arbobeleid en het uitvoeren van een grondige RI&E kunnen complexe processen zijn, vooral als u niet bekend bent met de wettelijke eisen en richtlijnen binnen de automotive branche. Daarom is het verstandig om onze ervaren partner Arbo-com in te schakelen, die veel ervaring heeft binnen de branche en u hierbij goed kan adviseren en ondersteunen.

 

Waarom zijn ze verplicht en belangrijk?

De overheid stelt strenge eisen aan arbeidsomstandigheden om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. In Nederland is het hebben van een arbobeleid en een RI&E dan ook wettelijk verplicht voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang. Dit geldt ook voor autoschade- en garagebedrijven, waar werknemers dagelijks worden blootgesteld aan potentieel gevaarlijke situaties, zoals het werken met zware apparatuur, chemicaliën, en voertuigen op hoogte.

Een arbobeleid omvat alle maatregelen en procedures die een werkgever neemt om de arbeidsomstandigheden veilig en gezond te houden. Dit beleid moet regelmatig worden geëvalueerd en aangepast aan de veranderende omstandigheden binnen het bedrijf. Hier komt de RI&E om de hoek kijken.

De RI&E is een gestructureerde inventarisatie van alle risico’s die binnen het bedrijf aanwezig zijn, zowel op het gebied van veiligheid als gezondheid. Door de RI&E uit te voeren, krijgt u inzicht in de mogelijke gevaren en kunt u gerichte maatregelen nemen om deze risico’s te minimaliseren of uit de weg te ruimen. Zo draagt een goed uitgevoerde RI&E bij aan het voorkomen van ongevallen, gezondheidsklachten en belangrijk, verzuim onder uw werknemers.

 

BHV Training op maat voor autoschade- en garagebedrijven

Naast het opstellen van een solide arbobeleid en het uitvoeren van een uitgebreide RI&E, is het geven van een BHV (Bedrijfshulpverlening) training een onmisbaar onderdeel voor autoschade- en garagebedrijven. BHV- training speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van werknemers en klanten in geval van noodsituaties. Arbo-com stemt als enige BHV-opleider in Nederland trainingen af of op uw werkomstandigheden in de werkplaats met aandacht voor nieuwe technieken als het werken aan elektrische en waterstof-voertuigen.

De BHV-training omvat een breed scala aan vaardigheden, waaronder eerste hulpverlenen, brandbestrijding, evacuatieprocedures en communicatie tijdens noodsituaties. Door werknemers deze training te bieden, vergroot u niet alleen hun eigen veiligheid, maar ook die van klanten, leveranciers en andere aanwezigen binnen het bedrijf.

 

Kies voor een totaalpakket of stel zelf een pakket samen

Arbo-com is dé partner bij uitstek om u te begeleiden bij het opstellen van een effectief arbobeleid en het uitvoeren van een uitgebreide RI&E in uw autoschade- en garagebedrijf. Het team van experts hebben ruime ervaring in de branche en beschikken over actuele kennis van de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Bij Arbocom kunt u kiezen voor een totaalpakket of stel zelf uw Arbo pakket online samen en betaal alleen voor de modules die uw bedrijf nodig heeft.

 

Stel zelf uw pakket samen
nieuwsVeiligheid en gezondheid van werknemers waarborgen!