nieuws

Wat is de huidige status van SERMI?

SERMI staat voor ‘security related repair and maintenance information’. Als reactie op de EU-vraag om verschillende anti-diefstalcertificeringen te vervangen, biedt SERMI één universeel certificaat. Via SERMI krijgen autobedrijven met één aanvraag toegang tot alle anti-diefstalsystemen van diverse fabrikanten.

Afgelopen juli werd bekend dat de invoering van de wetgeving werd uitgesteld en dat er gekozen werd voor een gefaseerde uitrol. Zweden ging ons voor en vanaf 1 februari is de nieuwe wetgeving ook van toepassing voor Noorwegen, Denemarken en Finland. Vanaf 1 april 2024 staat Nederland op de planning voor de intreding van de nieuwe wetgeving. Dit is echter nog niet definitief. Twee maanden voor deze data zal er een definitieve planning komen voor live-gang van de SERMI wetgeving. Landen die ook op de planning staan voor de invoering op 1 april 2024 zijn: Oostenrijk België Duitsland Luxemburg Portugal Spanje.

Dit kan je niet meer zonder SERMI-certificering

Hoewel SERMI-certificering optioneel is, is het cruciaal voor autobedrijven die specifieke taken willen uitvoeren. Zonder SERMI-certificaat zijn onder andere software-updates op anti-diefstal gerelateerde onderdelen verboden, evenals online bestellen van deze onderdelen en het resetten van de service-indicator van een voertuig met secure gateway.

Bereid je voor op SERMI

Hoewel het op dit moment nog niet mogelijk is om een SERMI-certificaat aan te vragen, kunnen bedrijven zich voorbereiden. Voor het certificaat moet een bedrijf

  • Aantoonbaar werkzaam in de automotive.
  • Je hebt een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Getrainde medewerkers in dienst hebben, autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur.
  • Medewerkers dienen te beschikken over een Verklaring Omtrent Goed Gedrag (VOG),
  • Geen reclame maken voor of activiteiten uitvoeren/verkopen die de emissie van voertuigen aanpassen (incl. motortuning, roetfilter verwijderen, EGR verwijderen/uitschakelen).

Nog niet bekend zijn:

  • De kosten.
  • De exacte VOG-categorieën moeten nog bepaald worden.
  • Welke onafhankelijke instanties de certificering gaan uitvoeren.
  • Vanaf wanneer je je voor de SERMI-certificering kunt aanmelden.

Check de website van het KIWA voor meer informatie

Meer informatie hierover volgt via onze bekende kanalen zodra beschikbaar.

BRON: Bovag / KIWA

 

nieuwsWat is de huidige status van SERMI?