technische artikelen

Storing bij Landrover Freelander 2.5L-V6 opgelost door de in-cilinder-drukmeting met de MPS

Landrover Freelander 2.5L-V6.

Klacht van de klant is dat de auto geen vermogen meer heeft en eigenlijk niet meer boven de 3000 rpm uit wil komen. Er zijn geen foutcodes aanwezig. De motor slaat goed aan en loopt stationair netjes, maar gaat smoren wanneer er vermogen gevraagd wordt. Tijdens het rijden wordt er gedacht aan een verstopte uitlaat. Maar dit valt moeilijk te bewijzen omdat het een v6 betreft welke in de breedterichting ligt. Daarnaast heeft deze Freelander 3 katalysatoren met behoorlijk roestige en slecht uitziende uitlaatdelen.

Het is niet makkelijk om bij dit voertuig de lambdasonde te demonteren (vooral de achterste) is praktisch niet te doen, daarom kan er geen uitlaatgas tegendruk meting uitgevoerd worden. Er wordt besloten op elke cilinderbank een in-cilinder-drukmeting te maken. Beide cilinderbanken laten hetzelfde zien, namelijk stationair geen probleem ( motor loopt ook goed ) maar als de motor op toeren gebracht wordt, is er tijdens de uitlaatslag een stijgende een druk te zien ruim boven atmosferische druk.

Op de onderstaande afbeelding zien we de configuratie van de uitlaat. Meest waarschijnlijke is dan ook dat de hoofdkatalystor verstopt zit omdat beide cilinderbanken hetzelfde probleem vertonen. Tijdens controle met een endoscoop wordt de voorzijde van de hoofdkatalysator bekeken en deze zit gedeeltelijk verstopt.

Dit verklaart het probleem. Maar waarom? Met endoscoop kijken wordt er naar de achterzijde van pre-katalysator van de achterste cilinderbank gekeken, deze is nog netjes en in tact. Ditzelfde wordt uitgevoerd op de voorste cilinderbank, deze pre-katalysator is compleet verdwenen….

Dit gebeurt niet zomaar dus het onderzoek gaat verder en met behulp van een rookmachine is er een valse luchtlekkage te zien op de inlaatspruitstukpakking van de voorste cilinderbank. Nu kan er met een gerust hart de klant gebeld worden met een goed advies!

Hieronder een voorbeeldmeting van een in-cilinder-drukmeting waarbij de gemeten waarde correct is.

Zelf ook meten met een MPS? De hele maand februari geeft GMTO korting op de MPS-4500 Pro!

 

Ga naar de webshop

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

technische artikelenStoring bij Landrover Freelander 2.5L-V6 opgelost door de in-cilinder-drukmeting met de MPS