nieuws

Sermi komt eraan!

SERMI, het Europese samenwerkingsverband van fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven, heeft een certificering ontwikkeld die vanaf 1 augustus 2023 verplicht is voor het sleutelen/programmeren van anti-diefstalonderdelen. Het is nog niet mogelijk om het SERMI-certificaat aan te vragen, omdat de certificeringsbedrijven die het zullen uitgeven nog niet bekend zijn. Toch is het belangrijk om alvast de aanvraag voor te bereiden.

Waarom is SERMI belangrijk?

Voorheen moesten autobedrijven aparte antidiefstalcertificaten aanvragen bij elke fabrikant/importeur, wat veel tijd en geld kostte. SERMI vervangt al deze merkspecifieke certificaten door één antidiefstalcertificaat, wat zorgt voor tijdwinst en ontzorging. Het SERMI-certificaat heeft een looptijd van 5 jaar, dus na ontvangst hoeft er vijf jaar lang geen actie meer te worden ondernomen. Bovendien maakt het autobedrijven onafhankelijk van de fabrikant, aangezien de doorlooptijd van de SERMI-certificering doorgaans korter is dan de toegangsprocedures bij de fabrikant. Dit alles resulteert in kostenbesparing, omdat er slechts één certificaat hoeft te worden aangevraagd in plaats van meerdere.

Hoe kom je aan een SERMI-certificaat?

Het certificaat kan worden aangevraagd bij een certificeringsinstantie zoals KIWA, Dekra of Aboma, hoewel nog niet bekend is welke certificeringsbedrijven het certificaat zullen uitgeven. Om aan de voorwaarden te voldoen, dient het autobedrijf aantoonbaar werkzaam te zijn in de automotive, te beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering en getrainde medewerkers in dienst te hebben, met een opleidingsniveau van autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur. Het is ook belangrijk om geen reclame te maken voor of activiteiten te verkopen die de emissie van voertuigen aanpassen, inclusief motortuning. Het certificaat is persoonlijk, dus ook medewerkers moeten het certificaat op persoonlijke titel aanvragen, en de goedkeuring van medewerkers is gekoppeld aan de goedkeuring van het bedrijf. Zonder SERMI-certificaat kan een medewerker het certificaat niet aanvragen.

De kosten, maar ook wanneer en waar je het certificaat kunt gaan aanvragen zijn helaas nog niet duidelijk. Zodra hierover meer informatie beschikbaar is, zal dit zo snel mogelijk worden gecommuniceerd

nieuwsSermi komt eraan!