nieuws

Invoering SERMI uitgesteld!

Vanwege het feit dat niet alle EU-landen op tijd klaar zijn om Sermi te implementeren vóór 1 augustus 2023, is er besloten om de implementatie geleidelijk te laten verlopen. Elk land kan het systeem invoeren zodra ze er klaar voor zijn, maar uiterlijk op 1 augustus 2024.

Sermi (Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information) is een procedure waarmee autodealers en monteurs toegang kunnen krijgen tot informatie over reparaties en onderhoud van veiligheidsgerelateerde onderdelen. Om toegang te krijgen, moeten zowel het autodealerbedrijf als de monteur zich laten certificeren.

Gefaseerde invoering

Vanwege de verschillende voortgang van landen in Europa bij het aanstellen van keuringsinstanties, is besloten om Sermi gefaseerd uit te rollen vanaf 1 oktober, te beginnen in Zweden. Landen die het verst zijn met de implementatie zullen als eerste volgen. Andere startdata zijn 1 december, 1 februari, 1 april en 1 juni 2024. De specifieke data die bij deze fasering horen, zullen elke twee maanden worden bijgewerkt op de website www.vehiclesermi.eu.

Zolang Sermi nog niet in werking is getreden in een EU-land, blijven de bestaande protocollen van autofabrikanten gelden om toegang te krijgen tot informatie over reparaties en onderhoud van veiligheidsgerelateerde onderdelen.

Wat is SERMI?

Het SERMI-certificaat neemt in de toekomst de plaats in van individuele antidiefstalcertificaten van verschillende autofabrikanten. Bedrijven die reparaties uitvoeren aan meerdere automerken moeten momenteel aparte antidiefstalcertificaten aanvragen bij elke fabrikant en importeur. Deze afzonderlijke aanvragen kosten bedrijven veel geld en tijd. Om dit te vereenvoudigen, heeft de Europese Unie nieuwe wetgeving ingevoerd waarin fabrikanten en autodealers verplicht worden om de losse certificaten te vervangen door één Europees antidiefstalcertificaat.

 

nieuwsInvoering SERMI uitgesteld!