nieuws

Het E-certificaat voor veilig werken aan elektrische voertuigen

Met de groeiende aanwezigheid van elektrische voertuigen in werkplaatsen wordt veilig werken aan deze voertuigen steeds belangrijker. De NEN 9140:2019 stelt specifieke eisen aan veilig werken aan elektrische voertuigen door het minimaliseren van elektrische gevaren.

Binnen GMTO is een divers aanbod van trainingen met examens beschikbaar. Echter landelijk ontbreekt er een uniforme manier om aantoonbaar te maken dat technici daadwerkelijk over de juiste kennis beschikken om veilig aan EV’s te werken. Dit betekent echter niet dat de papieren die je nu of in het verleden hebt gehaald geen waarde meer hebben. Integendeel, deze papieren, trainingen en opleidingen die je hebt gevolgd, zorgen ervoor dat je sneller je certificering kunt behalen.

Op 10 april 2024 is het E-certificaat gelanceerd. Het biedt medewerkers de mogelijkheid om hun kennis te testen en aan te tonen via een theoretisch examen. Dit examen legt de nadruk op het correct naleven van procedures met betrekking tot veilig werken aan elektrische voertuigen.

GMTO werkt samen met Ecarr om invulling te geven aan E-certificering. Deze instellingen voeren het examen uit en voldoen aan strenge kwaliteitscriteria, onder toezicht van de Examenkamer. Het E-certificaat heeft geen geldigheidsdatum, maar volgt het advies van NEN voor vernieuwing elke 3 jaar.

De certificering wordt ondersteund door OOMT, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche. OOMT biedt een subsidie van € 75,- per examen aan op de GMTO ev- trainingen EV-1 en EV-2, waarin alle criteria om te voldoen aan E-certificering aan bod komen.

Bekijk de trainingen: https://www.gmto.nl/trainingen-overzicht/ev-trainingen/
Meer informatie vanuit OOMT: https://www.oomt.nl/klaar-voor-de-toekomst-haal-je-e-certificaat/

nieuwsHet E-certificaat voor veilig werken aan elektrische voertuigen